DIY Pomander Ball

holla!Yeap.back to our main subject..WEDDING~~lalalala.yes.semalam i just got an idea to make with my own hand(budget macam creative sgtla kan.hahaha) a bouquet of flower.bouquet ke?no lah.nak wat pomander ball sebenarnye.Pomander ball nih kita boleh letak dia as if bergantung pun boleh, nak letak atas pelamin jadi macam rumput hijau tuh pun boleh dan sebagainye. Mine?xtau lagi nak letak katne tapi yang pasti the theme for the pomander ball is turqoise blue n white.orait. Here is the step tuk wat the pomander ball.

Contoh Pomander Ball yang blm dibentuk

1. Anda perlu ada crepe paper (slalo kat kedai around RM1.50-RM2.00 semeter)

Crepe Paper

2. Gunting, dawai no.28,polistrine berbentuk bulat.

Scissors & dawai No 28

3.Bukak crepe paper besar2 n lipat jadi 2 bahagian. Kemudian,lipatkan crepe paper tersebut dalam 10cm dan guntingkan. Selepas digunting,ambil sebanyak 4/5helai dan kumpulkan seperti di bawah ini.

Lipat

4.Lipatkan crepe paper tersebut secara berselang seli.

Lipat kecik

5.Setelah dilipat menjadi kecil, ptomg dawai yang panjang tadi kepada 2 dan ikatkan dawai di tengah-tengah lipatan tersebut.

dawai potong dua

Ikatkan dawai pada crepe paper

6.Kembangkan lipatan tersebut mengikut helaian.

Kembangkan crepe paper mengikut helaian.

 7.Kumpulkan kesemua crepe paper dan cucuk pada polistrene!yeah da siap.tapi kat sini sy xtunjuk kat polistrene sebab xde plak polistrennye.nway have fun ya!

Setelah dikembangkan.Boleh buat pelbagai colour ye.

One thought on “DIY Pomander Ball

  1. wanie says:

    cantek nye ball tue k.farizah…!!!hehe…..nice nice

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: